THE HAPPY PRINCE
1. Where was the statue of the Happy Prince made?
Ans : The Happy Prince stood high up on a tall column in the city.
2. Why was the Prince called Happy Prince?
Ans : The Prince was called "Happy Prince" because when he was alive, he lived in a palace where sorrow was not allowed to enter.
3. What was used to make the eyes of the statue of the Happy Prince?
Ans : The eyes of the Happy Prince were made of two bright sapphires.
4. Where was the swallow going?
Ans : The swallow was going to Egypt.
5. Where did the bird take shelter for a night on his way to Egypt?
Ans : The bird took shelter at the feet of the Happy Prince's statue.
6. Where did the bird think to change his shelter from the feet of the statue?
Ans : The bird thought about changing his shelter to the chimney of a house.
7. What did the swallow see after the third drop fell on it?
Ans : He saw that the Happy Prince's face was full of tears.
8. The heart of the Happy Prince was made with what?
Ans : The heart of the Happy Prince was made of lead.
9. Where did the statue suggest the swallow to offer to the poor woman?
Ans : The statue suggested the swallow to offer the ruby from his sword hilt to the poor woman.
10. Why were the hands of the woman red?
Ans : The hands of the woman were red because she was a seamstress and was busy working all day.
11. What was the poor woman doing?
Ans : The woman was embroidering flowers on a satin dress for the Queen's maid of honour.
12. What did the Prince see all around him?
Ans: The Prince saw the great misery, poverty, and suffering of the poor people in his city.
13. What was offered to the young writer to heal his problem?
Ans : A sapphire was offered to the young writer to heal his problem.
14. What was the reason given by the swallow the third time to go to Egypt?
Ans : The swallow said he must go to Egypt because it was getting too cold in the city.
15. What happened to the match sticks of the match girl?
Ans : The match sticks of the match girl fell into the gutter and were all ruined.
16. Why did the swallow decide to stay with the Happy Prince?
Ans : The swallow decided to stay with the happy prince because the Prince had given away both his eyes and was completely blind.
17. Where were the two boys lying?
Ans : The two boys were lying under the archway of a bridge, trying to keep warm.
18. Why did the swallow agree to deliver the ruby even though he wanted to join his friends in Egypt?
Ans : The Happy Prince agreed because he felt pity for the Happy Prince, who was crying.
19. What were the things that the swallow saw on his journey to deliver the ruby?
Ans: The Swallow saw rich people making merry in their houses, while poor children were lying hungry in the dark lanes of the city.
20. Though it was cold, the bird felt warm. Why did this happen?
Ans : The bird felt warm because he had performed a good and kind action by helping others which made him warmth.
21. Why did the swallow want to fly to Egypt?
Ans : The Swallow wanted to fly to Egypt because winter was coming to the city, and all his friends had already gone to Egypt and enjoying there.
22. Why was the match girl crying?
Ans : The match girl was crying because her match sticks had fallen into the gutter and were spoiled. Her father would beat her if she could not bring any money to home.
23. How does the Happy Prince help the match girl, and why?
Ans : The Happy Prince helped the match girl by giving a sapphire. He did this because he felt deeply sorry for her suffering.
24. How did the Prince react to the bird's report on all that he had seen in the city?
Ans : The Prince felt great pain and commanded the swallow to take the gold leaf from his body and distribute it to the poor.
25. How did the swallow make the poor starving children happy?
Ans : The swallow gave away the gold leaves from the Prince's statue to the Starving Children. The children became happy because they now had money to buy bread and food.
26. Give a brief account of the Happy Prince.
Ans : The Happy Prince was a beautiful statue covered in gold, with sapphire in eyes and a ruby on his sword. While he was alive, he was very happy and felt no sorrow. But as a statue, he could see all the misery and poverty of the city and wept over it.
27. What had happened when the swallow prepared to go to sleep? Where did he stay?
Ans : When the swallow prepared to go to sleep at the Prince's feet, three drops of water (tears) fell on him from the prince's eyes.
28. How did the little swallow feel when he saw tears rolling down from the Happy Prince’s eyes? What made the Prince cry?
Ans : The swallow was surprised and felt sorry for the Prince. The Prince cried because, from that high spot, he could see all the ugliness, poverty, and misery in his city.
29. Why did the courtiers call the Prince ‘the Happy Prince’? Was he really happy?
Ans : The courtiers called the prince 'Happy Prince' because when he was alive, he lived in a palace where there was no sadness. However, he was not really happy, as he spent his life unaware of the suffering outside his palace boundary.
30. Why did the Happy Prince send a ruby for the seamstress? What did the swallow do in the seamstress' house?
Ans : The Happy Prince sent a ruby for the seamstress because the seamstress was poor, tired, and her sick son was asking for oranges. The swallow dropped the ruby on her desk, then fanned the sick boy with his wings, which made the boy well and fall asleep.
31. For whom does the Prince send the sapphires? What was the reaction?
Ans : The Prince sent the sapphires to the poor young writer and the match girl. The writer was happy and thought he could now finish his play. The match girl was delighted and ran home happily.
32. What was the reaction of the Prince when the swallow told him about the poor and starving children?
Ans : The Prince felt very sad when he heard about the poor, hungry children. He asked the swallow to take the gold from his body and give it to the poor people.
Ans : The swallow did not leave because the Prince had given away both his eyes and was now blind. The bird felt loyal and loved the Prince too much to abandon him.
34. What happened when the little swallow fell down dead?
Ans : When the swallow fell dead at the Prince's feet, the Prince's lead heart broke into two pieces.
35. How did the Mayor and the town councilors describe the statue of the Prince?
Ans : They called the statue ugly, grey, and worthless as the gold was gone, the gems were missing, and the statue looked dull.
36. Why did the broken heart of the Prince not melt in the furnace?
Ans : The broken heart was made of lead, and it was a symbol of true love and sacrifice. The furnace could only melt physical metal, not the metal that symbolized the noblest thing in the city.
37. What were the precious things mentioned in the story? Why were they precious?
Ans : The two most precious things mentioned in the story were the dead swallow and the broken leaden heart. They were precious because they represented true charity, love, and sacrifice for the benefit of others, which are the most valuable things to God.